Ana içeriğe atla

JS BUTON YAKALAMA

JavaScriptte koordinat kullanarak buton yakalama oyunu oluşturacağız. Fare ile üzerine gelindiğinde yerini değiştirmesini sağlayan ve yakalandığında ekrana uyarı verecek şekilde iki ayrı fonksiyon oluşturacağız. Daha sonrasında sayaç koyup kaç seferde yakalandığını hesaplayacağız.

 

 

HTML: Öncelikle yakalamaya çalışacağımız butonu oluşturuyoruz ve id veriyoruz.

 

JavaScript: Oluşturduğumuz butonun “id” si ile butonu bir nesne haline getirip değişken içerisine atıyoruz.

 

 

Nesneye “.onmouseover” (yani fare üzerine geldiğinde) olayını atıyoruz ve fonksiyon oluşturuyoruz. Fonksiyon içerisinde “xpos” ve “ypos” olarak iki ayrı değişken tanımladık.  “xpos” x eksenini, “ypos” ise y eksenini karşılıyor. Kutuyu yakalarken bir yerlerde rastgele belireceği için “Math.random” kullanıyoruz ve ekran genişliğine/yüksekliğine göre aralık belirliyoruz. Burada genişliği 0-1000, yüksekliği 0-800 olarak ayarladık. “parseInt” ile de ondalık kısımlar kurtulduk.

Daha sonra nesneye x ve y eksenlerini atıyoruz. Soldan ve yukarıdan ayarladık ama sağdan ve aşağıdan da ayarlanabilir. Lakin sağdan ve soldan ayarlarsak bu sefer garip bir görüntüyle karşılaşırız.

Bu fonksiyonun içerisindeki son işlemler ise buton yakalanamadığında genişlik ve yükseklik değerlerinin her seferinde 10px artması. Bunları “this” ile yapıyoruz. “this” aktif olan nesneye müdahale etmek için kullanılıyor. “clientWidth” ve “clientHeight” ifadeleri ise neye müdahale ettiğimizi gösteriyor.

 

İkinci fonksiyonda ise buton yakalandığında işlenecek kodları yazıyoruz. Ekrana “window.alert” ile uyarı verdiriyoruz ve genişlik/yükseklik değerlerinin eski haline gelmesini sağlıyoruz.

 

 

CSS: Nesnenin sayfa üzerinde bağımsız hareket edebilmesi için “position:absolute” olması zorunludur. Yoksa buton hareket edemez. Yükseklik/genişlik değerlerini ayarlıyoruz ve arka plan rengi ekliyoruz.

 

Son olarak kaç seferde yakaladığımızı hesaplamak için ilk fonksiyondan önce bir sayaç tanımlıyoruz. İçinde tanımlamamızın nedeni kutu her kaçırdığımızda sayaç tekrar tanımlanacak ve her seferinde değer sıfır olacak.

Kodları toparlayacak ve sayacı ekleyecek olursak son hali şöyle olacaktır;

Yorumlar

POPULER YAYINLAR

FORZA HORİZON MENÜ

HTML .background .container    .container--logo       img(src="https://s3-us-west-2.amazonaws.com/s.cdpn.io/545665/9abd53b9-dc42-459a-b094-14d064efb37e%20(1).png")    .container--navigation       .item--link.hint lb       .item--link.active home       .item--link horizon life          .item--notification 6       .item--link team adventure       .item--link creative hub       .item--link cars          .item--notification 2       .item--link rivals       .item--link clubs       .item--link marketplace       .item--link.hint rb    .container--top-menu       .container--card-spot.size-1          .container--card.border             .item--card-image(style="background-image: url(https://s3-us-west-2.amazonaws.com/s.cdpn.io/545665/Screen%20Shot%202019-01-03%20at%208.30.53%20PM.png)")              .container--card--text                .item--notification 2                .item--icon #[i.fa.fa-check-circle-o]                .item--card-title #[.text car mastery]            

C# OTOBÜS PROGRAMI.EXE

using System; using System.Collections.Generic; using System.ComponentModel; using System.Data; using System.Drawing; using System.Linq; using System.Text; using System.Windows.Forms; namespace otobüs {     public partial class Form1 : Form    {         public Form1()        {            InitializeComponent();        }         private void button11_Click( object sender, EventArgs e)        {            listBox1.Items.Add( &9& );            listBox1.Items.Add(textBox3.Text);            listBox1.Items.Add(textBox2.Text);            listBox1.Items.Add(textBox1.Text);            listBox1.Items.Add(comboBox3.Text);        }         private void button3_Click( object sender, EventArgs e)        {            listBox1.Items.Add( &1& );            listBox1.Items.Add(textBox3.Text);            listBox1.Items.Add(textBox2.Text);            listBox1.Items.Add(textBox1.Text);            listBox1.Items.Add(comboBox1.Text);            listBo

JAVASCRİPT ÖRNEKLERİ 1

Bu sayfada 40’dan fazla çeşitli zorluk seviyesine göre hazırlanmış   JavaScript Örnekleri  ve  JavaScript Uygulamaları nı kapsamaktadır.  Basit, Döngülü, Şartlı ve Form uygulamalarını kapsayacak şekilde javascript  örnek uygulamalarını kopyalayıp kullanabilirsiniz. JavaScript Örneklerine geçmeden önce javascript dili hakkında kısaca bir bilgi vermek gerekir. Yada JavaScript dili, yapısı ve nesneleri ile ilgili derslere göz atmak içinde  JavaScript Dersleri  yazısını okuyabilirsiniz. JavaScript Nedir Başlangıçta  Brendan Eich  tarafından geliştirilmiş ve  ilk LiveScript olarak isimlendirilen programlama dili olan JavaScript, 1995 yılında yeniden adlandırılmıştır. JavaScript, bir web tasarımcısına kendi web sayfalarına kod ekleme olanağı veren, yorumlanmış bir istemci tarafı kodlama dili olmuştur.  JavaScript genellikle bir HTML  dosyasına yerleştirilir ve doğrudan web sayfasından çalışır. Saat ve tarihe basmak, bir takvim oluşturmak veya düz HTML ile mümkün olmayan diğer görevleri yapma